waterschade plafond herstellen

Waterschade plafond herstellen

Het kan zomaar gebeuren; je bovenbuurman laat de kraan openstaan terwijl hij naar zijn werk is, of het ligbad in de badkamer overstroomt doordat u of één van uw huisgenoten vergeet de kraan dicht te draaien. Een kapotte waterleiding kan ook al genoeg zijn om voor een ravage te zorgen; waterschade aan uw plafond. U herkent de waterschade gelijk. Het water komt dwars door uw plafond heen in de kamer, het stucwerk bij uw plafond verkleurt grijs, en met wat pech lopen de druppels in een stroompje uw onderliggende kamer in. Om verdere gevolgen van waterschade voor te zijn is het dan ook zaak dat u heel snel actie onderneemt.

Weg met dat water

Voordat u überhaupt begint met waterschade herstellen zal het vocht eerst weg moeten worden gehaald. Dat wordt dus dweilen in de (bad)kamer waar de schade is ontstaan, en wanneer er sprake is van een gesprongen leiding is het zaak dat die zo snel mogelijk wordt gerepareerd. Wanneer het water door de leiding blijft stromen is het belangrijk dat u de hoofdkraan in uw woning dichtdraait. De toevoer van water is dan afgesloten. U zult goed moeten kijken of er nergens meer vocht staat op de plek des onheils of in de kamer met waterschade aan het plafond. Vervolgens kunt u verder stappen ondernemen.

Isoleer het vocht

U zult natuurlijk gelijk opnieuw willen schilderen op uw plafond, maar dat zal weinig effect sorteren. Het vocht zal nog wel een tijd door uw plafond heen willen komen en moet dus achter een isolatie laag worden vastgezet. Een isolerende coating is noodzakelijk om te voorkomen dat vlekken zullen doorslaan. Pas wanneer het vocht goed is geïsoleerd en u zeker weet dat de vlekken niet erger zullen gaan worden kunt u het plafond opnieuw schilderen.

Het kostenplaatje

Het verhelpen van waterschade aan uw plafond, daar hangt altijd een kostenplaatje aan vast. Wanneer het vocht afkomstig is van een bovengelegen woning is het altijd eenvoudigweg verzekeringswerk. De WA verzekering van de bovenburen vergoedt de schade die u heeft geleden. Is er echter sprake van waterschade door uw eigen woning, dan zal de inboedel- of opstalverzekeraar altijd komen kijken of er geen sprake was van achterstallig onderhoud. Indien dit niet het geval was, en alle kitnaden in uw bovengelegen kamer in goede staat verkeerden op het moment van de waterschade krijgt u de schade gewoon vergoed. In dat laatste geval kan uw verzekeraar u verplichten om een professioneel schilderbedrijf in te schakelen. U heeft er dan zelf geen omkijken meer naar.

Bron: www.loodgieter-nu.nl – Loodgietersbedrijf uit Hoorn