verhuizen-checklist

Verhuis checklist

Verhuizen naar een andere woning, daar komt nogal wat bij kijken. Allereerst is daar natuurlijk de vreugde over een nieuw huis. Wat de reden van uw verhuizing ook is, zo’n nieuwe woning voelt altijd feestelijk. Op het moment dat die feestelijke roes wegtrekt en de verhuisdatum zelf in het zicht komt dringt het besef bij u binnen; u gaat een drukke tijd tegemoet, want die nieuwe woonruimte moet geschikt worden gemaakt voor u en uw huisgenoten. Uw spullen moeten worden overgebracht, kortom; het wordt nog een hele logistieke operatie.

Uw leven in dozen

Aan een verhuizing kunt u het beste niet op de laatste dag voor de verhuisdatum beginnen; u kunt alvast een paar weken van tevoren beginnen met uw huisraad in te pakken. De spullen die u de komende weken niet meer gaat gebruiken – kerstversiering, vakantiespullen et cetera – kunnen prima in dozen worden gestopt. Denkt u eraan dat u echte verhuisdozen gebruikt, aangezien uw kwetsbare breekbare spullen daar beter beschermd in zitten. Gaandeweg de weken voor de verhuisdatum kunt u steeds meer spullen in dozen pakken. Vergeet u niet om de ruimte waar de dozen straks moeten komen op de dozen te schrijven, dat helpt bij de verhuizing zelf. De laatste benodigdheden van de dag van de verhuizing zelf, zoals toiletartikelen, kunt u in een aparte doos of tas meenemen naar uw nieuwe adres. U zult die spullen vaak ook als eerste weer nodig hebben.

Schakel hulp in

Indien mogelijk kunt u het beste een beroep doen op familie en vrienden tijdens de verhuizing. Zij kunnen u helpen om de nieuwe woning in te richten. Behangen, schilderen, gordijnen ophangen, vloerbedekking leggen; het zijn allemaal van die zaken waarbij u alle hulp kunt gebruiken. Bent u niet in de gelegenheid om hulptroepen in te schakelen, huur dan desnoods een klusbedrijf in wat u kan helpen. Op die manier werkt u zichzelf niet over de kop en houdt u voldoende energie over tijdens de verhuizing.

Over naar uw nieuwe huis

Dan breekt eindelijk de grote dag van de verhuizing aan; u kunt zelf met uw hulptroepen, of met de hulp van een verhuisbedrijf, uw meubilair en dozen met inboedel overbrengen naar uw nieuwe huis. Een verhuisbedrijf kost wat meer, maar scheelt u op de dag van de verhuizing een hoop tijd en energie. De dag van de verhuizing gaat waarschijnlijk ook in een roes aan u voorbij, maar de dagen erna zijn hectisch. Vergeet u niet om een adreswijziging aan vrienden, familie en de post door te geven, en ook een inschrijving op uw nieuwe adres bij de gemeente is een verplichting. Wat u daarna nog rest is het uitpakken van uw spullen en uw nieuwe woning inrichten.

Bron: Vsnm.nl