kogelwerend glas

Vraag naar kogelwerend glas neemt toe

Kogelwerend glas is qua materiaal niet veel anders dan normaal glas. Het grote verschil met normaal glas is dat het uit meerdere lagen bestaat. Een plaat kogelwerend glas bestaat uit minstens drie glasbladen die op speciale manier aan elkaar vastzitten. Het glas wordt namelijk onder heel hoge druk en temperatuur geproduceerd waardoor de bindlagen een soort las worden. Het glas heeft dus dezelfde functie waar het aankomt op licht doorlaten, maar het is aanmerkelijk steviger. Een afgevuurde kogel zal dus ook niet door het glas heen kunnen komen; hij blijft erin vast zitten of boort hooguit een put.

Daarnaast heeft kogelwerend glas nog een aantal positieve eigenschappen die wooncomfort of gebruikscomfort wanneer het commerciële toepassingen betreft verhoogt. Zo heeft kogelwerend glas beter akoestisch comfort door de andere samenstelling dan gewoon glas, en het biedt ook thermisch comfort. Dit betekent dat kogelwerend glas – in enkele of dubbele versie – een isolerende werking heeft. Er is ook sprake van visueel comfort omdat in het kogelwerende glas een kleurfolio verwerkt zit. Door de samenstelling met een folio ertussenin heeft het kogelwerende glas – dit laatste is weer vooral handig voor commerciële doeleinden – een UV-werende functie. De artikelen die achter het kogelwerende glas zijn geëtaleerd zullen dus niet verkleuren.

Prijzen van kogelwerend glas

Bij gewoon vensterglas is er geen eensluidende prijs te noemen, en datzelfde is het geval bij kogelwerend glas. De reden hiervan is dat er een aantal categorieën zijn bij kogelwerend glas. In totaal zijn er negen categorieën die ieder een eigen prijskaartje hebben. Deze prijskaartjes worden bepaald door de sterkte van het glas en de verdere eigenschappen van het kogelwerende glas.

Vuistregel

U mag de volgende vuistregel aanhouden; hoe sterker het glas, hoe hoger de prijs. De laagste prijs betaalt u voor kogelwerend glas in de klasse BR-1. Dit houdt kogels tegen die worden afgevuurd uit een karabijn met een .22 loop. Wanneer u kogelwerend glas wil gebruiken voor huiselijk gebruik zal dit doorgaand bescherming genoeg bieden.

7 BR-klassen

Er bestaan in totaal 7 BR-klassen. De hoogste klasse; BR-7 biedt bescherming tegen kogels die zijn afgevuurd uit een kalasjnikov met een 7.62 loop. Dan zijn er nog twee klassen die vooral worden gebruikt bij bescherming tegen vuurwapengeweld met een jachtgeweer; we hebben het dan over de klassen 1SG en 2SG. Wanneer u kogelwerend glas wil kopen uit de hogere klassen zal het gewicht van het glas ook sterk toenemen. U zult eraan moeten denken dat de constructie van uw gevel daar sterk genoeg voor is.

Bron: www.lunzen.nl