dakpannen leggen doe-het-zelf

Dakpannen leggen doe-het-zelf

In het verleden werden nagenoeg alle woningen in Nederland standaard voorzien van dakpannen. Tegenwoordig komen andere vormen van dakbedekking steeds meer in trek maar door de geweldige bescherming tegen ons Hollandse klimaat – koud en vochtig – zijn dakpannen nog steeds het meest gebruikte dakbedekkingsmateriaal. Het uiterlijk van dakpannen gaat echter wel achteruit wanneer uw woning veel te maken krijgt met wind en vocht, en het kan ook zomaar zijn dat door een flinke storm de pannen letterlijk van uw dak af vliegen. In zo’n geval kunt u ervoor kiezen om de dakbedekker in te huren, maar u kunt ook zelf het dak op gaan om nieuwe dakpannen te leggen op uw woning.

Het voorwerk

Wanneer u bij uw woning helemaal vanaf het kale dak begint, dus zonder dakpannen, zult u eerst een aantal voorwerkzaamheden moeten doen om het beste resultaat te bereiken. Zo zult u eerst een beschermende folie laag moeten aanbrengen op uw kale dak. Deze laag houdt het regenwater tegen en zal er ook voor zorgen dat het regenwater naar uw dakgoot wordt afgevoerd. Daarna zult u de materialen klaar moeten zetten opdat u gewoon op uw dak kunt blijven zitten tijdens de werkzaamheden. U zult moeten zorgen voor een pannenlift die voor de constante aanvoer van dakpannen zorgt naar uw werkplek, en u zult een goede ondergrond voor de dakpannen moeten maken met houten regels die u op uw binnendak aanbrengt. Hierop kunt u straks de dakpannen bevestigen. Deze regels bestaan uit panlatten en tengellatten.

De dakpannen leggen, een secuur werkje

Wanneer je dakpannen gaat leggen zult u dat heel precies moeten doen, om later vochtproblemen in uw woning te voorkomen. De dakpannen zullen elkaar moeten overlappen en ze moeten daarnaast ook goed aansluiten. U moet onderaan uw dak beginnen met pannen leggen. De onderste pannen maakt u vast op de panlat. U werkt regel voor regel naar boven toe. Wanneer u bovenaan bent gekomen maakt u de dakpannen vast in de nok met roestwerende schroeven. Het vastzetten van de onderste en de bovenste dakpannen zorgt ervoor dat bij storm de dakpannen niet snel van uw dak af zullen waaien.

Kiest het juiste moment

Ons Hollandse klimaat kan heel grillig zijn, en daardoor is niet iedere weersomstandigheid geschikt om dakpannen te gaan leggen. Denkt u er aan voor u het dak op klimt dat het niet te hard waait. Anders bevindt u zich op een levensgevaarlijke plek. Ook dakpannen leggen bij nat weer is niet aan te raden omdat u last van vocht in uw dak kunt gaan krijgen. Denkt u er als laatste ook aan dat u weer op een veilige manier van uw dak af moet kunnen komen. Een dakraampje is in dat geval een goede ‘vluchtroute’.

Bron: Dedakspecialist.nl