optrekkend vocht bestrijden doe-het-zelf

Optrekkend vocht bestrijden doe-het-zelf

Ons klimaat wordt door de klimaatveranderingen steeds vochtiger, en dat is aan heel veel zaken te merken. Niet alleen regent het veel meer, maar deze neerslag komt uiteindelijk ook terecht in het grondwater. Wanneer dit vocht via het grondwater, of via de spouwgaten in uw muren de binnenmuren van uw woning bereikt krijgt u te maken met optrekkend vocht. Het venijnige van optrekkend vocht is dat u het niet direct in de gaten heeft. Pas op het moment dat u bij het schilderwerk of bij het behang op uw muren schimmelvlekken en loslatend behang begint te zien heeft u in de gaten dat uw woning aangetast is door optrekkend vocht. U mag dan ook terecht zeggen dat optrekkend vocht een soort sluipmoordenaar is.

Optrekkend vocht behandelen

U zult – wanneer u last heeft van optrekkend vocht – eerst moeten gaan onderzoeken waar het vocht vandaan komt. U zult de toevoer van dit vocht immers eerst moeten stoppen. Wanneer u de effecten gaat verhelpen maar de toevoer blijft aanwezig dweilt u letterlijk met de kraan open. De muren in uw woning zullen dan vochtig blijven en uw werk is tevergeefs.

Vocht vanuit de kelder

Allereerst zult u moeten kijken of de waterstand in uw kruipruimte of kelder te hoog is. Dit vocht staat namelijk rechtstreeks in contact met uw binnenmuren en is in dat geval hoogstwaarschijnlijk de aanstichter van het opkruipende vocht in uw woning. Een hoog grondwater niveau is waarschijnlijk de oorzaak van het water in uw kruipruimte of kelder, en daar kunt u als huisbezitter helaas redelijk weinig tegen beginnen. In dat geval rest u dan ook niets anders dan het vocht uit de kruipruimte of kelder te pompen en de binnenmuur te beschermen tegen een nieuwe vocht-plaag.

Een vochtwerend product injecteren of impregneren

U kunt de muren van uw huis beschermen door een vochtwerend product in uw muren te injecteren. Dit is een klus die u zelf kunt doen, mits u in de kruipruimte van uw woning kunt en wilt werken. U moet in dat geval kijken naar het waterpeil in uw woning en een paar centimeter daarboven om de 10 cm een gat boren in uw binnenmuur, waarbij u de gehele binnenmuur volgt. In die gaten injecteert u het vochtwerende middel. Wanneer het vocht van buiten uw woning binnendringt doordat de stenen en het voegmiddel poreus zijn geworden kunt u ook kiezen om de gehele buitenmuur van uw woning te impregneren met een vochtwerend middel. Het voordeel van deze methode is natuurlijk dat u van buitenaf kunt werken. Deze oplossing kiest u echter alleen wanneer de vocht overlast van buiten komt.

Bron: www.dejongbv.nl